Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory biblioteki
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(4)
Autor
Maruck Magdalena (1983- )
(1)
Prabhat Chaaya
(1)
Rosenbaum Sebastian (1974- )
(1)
Szojer Aleksander
(1)
Szojer Anna
(1)
Wheatley Abigail
(1)
Wurst Maria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(3)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(2)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Temat
Kuchnia śląska
(2)
Gotowanie
(1)
Gretschel (rodzina)
(1)
Gretschel, Jürgen (1941-2016)
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Niemcy (naród)
(1)
Obyczaje
(1)
PRL
(1)
Przekaz międzypokoleniowy
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina wielopokoleniowa
(1)
Różnorodność
(1)
Wielokulturowość
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Dolny Śląsk
(1)
Śląsk
(1)
Śląsk (prowincja ; 1815-1945)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Biografia
(1)
Książka kucharska
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Reprint
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(283)
Edukacja i pedagogika
(216)
Hobby i czas wolny
(131)
Literaturoznawstwo
(72)
Kultura i sztuka
(52)
Kulinaria
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(34)
Biologia
(31)
Etnologia i antropologia kulturowa
(30)
Językoznawstwo
(29)
Religia i duchowość
(28)
Podróże i turystyka
(24)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(23)
Geografia i nauki o Ziemi
(22)
Architektura i budownictwo
(20)
Ochrona środowiska
(17)
Psychologia
(16)
Medycyna i zdrowie
(14)
Matematyka
(13)
Fizyka i astronomia
(12)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(12)
Nauka i badania
(9)
Filozofia i etyka
(8)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(7)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(6)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(5)
Inżynieria i technika
(5)
Rozwój osobisty
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(4)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Transport i logistyka
(3)
Informatyka i technologie informacyjne
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Archeologia
(1)
Chemia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Książka napisana przez dr Magdalenę Maruck jest opowieścią o niezwykłych losach rodziny Gretschel, ale przede wszystkim o walce Jürgena Gretschela o poszanowanie historii Ziemi Dolnego Śląska przez nowych mieszkańców tej Ziemi. Zawiera opis historii jego rodziny i jego osobistego zaangażowania w przywracanie pamięci dziedzictwa historycznego Ziemi Dolnośląskiej. Ponadto jest w niej opis obrzędów Dolnego Śląska i krótka, ilustrowana fotografiami część kucharska poświęcona tradycyjnym potrawom. Czytelnik znajdzie w niej również kalendarium historii Śląska - Małej Ojczyzny Jürgena Gretschela.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438)Śl (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja babcia gotowała dla Gierka / Aleksander Szojer ; przepisy: Anna Szojer z rodziną. - Wydanie I. - Kotórz Mały : Silesia Progres, 2022. - 326 [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Zabierając czytelnika w sentymentalną podróż do dzieciństwa przeżytego w latach 80. w Rybniku, książka zapoznaje z charakterystycznymi daniami kuchni śląskiej i kuchni czasów PRL-u. Zawiera 95 domowych przepisów wykorzystywanych od pokoleń, w tym unikatowych receptur na kultowe ciasta i desery z prywatnego archiwum kucharki weselnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
World Kitchen / Abigail Wheatley ; Illustrated by Chaaya Prabhat. - London : Usborne Publishing Ltd., 2023. - 64 strony : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
(Cookbooks)
This heartfelt book features a unique collection of recipes contributed by families from around the world. Each recipe has an introduction featuring the family who contributed it, and simple, step-by-step instructions, all illustrated in a bold, graphic-novel style by Chaaya Prabhat. From good old U.S. chocolate chip cookies (courtesy of Marlee from Philadelphia) to Ugandan 'rolled eggs' (from Jacob and his uncle Senti), each recipe brings authentic international flavours and stories to your table. With additional fascinating facts about regional traditions, cooking equipment and ingredients. All the recipes are vegetarian, and instructions are also included to make them vegan, nut-free, dairy-free, egg-free and gluten-free - or any combination of these. (opis od wydawcy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Początek XX w. to czas rozwoju, specjalizacji i profesjonalizacji książek kucharskich. Zmienia się podejście do sztuki kulinarnej. Powstają szkoły gotowania, które wydają własne książki kucharskie kierowane do gospodyń domowych. W ten nurt wpisuje się doskonale Maria Wurst, nauczycielka gospodarstwa domowego z Opola, i jej Książka kucharska dla szkoły i domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej